Hvilke farger du velger å omgi deg med, kan ha mer å si for hvordan du føler deg og trives enn du kanskje tror.
Kanskje du tidligere har hørt om begrepet «Fargepsykologi», og om hvordan det ofte beskrives at «gul er en glad farge», «rosa er en jentefarge» og «lilla er bra på soverommet». Dette er selvfølgelig ikke helt uriktig, men det er generaliseringer som på verdensbasis viser seg å være unøyaktig.
Fargenes historie
Fargepsykologi er en disiplin der vi studerer effekten av ulike farger på mennesker og dyr. En populær teori er at ulike bølgelengdefrekvenser kan påvirke måten noen oppfører seg, tenker og tar avgjørelser på.
En farge består nemlig av forskjellige bølgelengdefrekvenser av det synlige lysspekteret. Teorien ble etablert av den engelske vitenskapsmannen Isaac Newton rundt midten av 1600-tallet. Det var under hans arbeid med spredning av hvitt lys at han oppdaget fargene som kom igjennom på andre siden. Eksperimentene hans førte til teorien om at rødt, gult og blått var de primære fargene, som alle andre farger stammer fra. Selv om dette ikke er 100% sant, stammer dagens fargehjul/fargesirkler fra denne teorien. Han la senere til fiolett, oransje og grønn- de fargene vi får ved å blande primærfargene.
Farger hos de gamle egypterne
Selv om mye av dagens fargeteori stammer fra Newtons forskning samt Ittens og Goethes fargesirkler, har vi funnet bevis på bruk av farger for å fremme helse eller bestemte følelser så langt tilbake som hos de gamle egypterne. Farger hadde helbredende, mirakuløse, avslappende eller symbolske egenskaper, og i århundrer har mirakuløse egenskaper blitt tilskrevet farge. De gamle egypterne bygde og brukte rom med spesielle farger for å behandle ulike tilstander hos pasienter. I dag kjenner vi denne praksisen som kromoterapi, og er hyppig brukt innen naturmedisin.
Farger i nyere tid
Til tross for mye og langvarig forskning har det vist seg vanskelig å bevise at reaksjonene vi har på farger er medfødt. Det betyr ikke at vi ikke får en kjemisk reaksjon i hjernen når vi ser en farge, men at hjernen lærer seg å knytte ulike følelser til ulike farger gjennom livet.
Det er dermed få farger som har en universell effekt, ettersom ulike kulturer knytter ulike følelser til farger. Tidligere har forskning.no skrevet en artikkel om hvordan fargen gulgrønn, også kalt «gusjegrønn», vekker avsky og negative følelser hos briter. På motsatt side, hos Himba-folket, vekker fargen glede. De to gruppene hadde helt ulike assosiasjoner til fargen!
I et slikt tilfelle kan vi slå fast at fargens effekt ikke er universell, men kulturelt betinget.
Hva symboliserer de ulike fargene?
Vi kan skrive mye om forholdet mellom farger og følelser. Kanskje du selv har opplevd at visse farger eller fargekombinasjoner har endret humøret ditt?
Fargepsykologi hittil har vist oss at:
- Nevrotiske mennesker og de som er diagnostisert med borderline personlighetsforstyrrelse, uttrykker ofte enten sinte eller kjærlige reaksjoner på sterke rødnyanser. Nevrotypiske mennesker har også opplevd lignende reaksjoner på fargen rød.
- Ifølge forskere har blåfargen en tendens til å formidle følelser knyttet til ro og avslapning. Ulike blånyanser kan også bidra til å senke pulsen.
- Eksperter har antydet at fargen grønn er relatert til positive følelser (glede, håp, moro og så videre).
Basert på forskning som dette, mener man at det er noen farger som fungerer bedre i noen rom enn andre.
Hvilke farger bør du velge hjemme?
Skal vi ta fargepsykologi bokstavelig bør vi omgi oss med gult for å være lykkelige, blått for å sove godt og oransje for å spise godt. Dersom vi setter det litt på spissen, vel å merke.
Når du velger farger til ditt hjem skal du først og fremst tenke på hvilke farger du liker, og hvilken stemning du ønsker i hjemmet ditt. Vær din egen interiørdesigner ved å intervjue deg selv og eventuelle familiemedlemmer litt. Har dere behov for eller ønsker ro rundt dere, gå for duse nyanser. Er dere en husholdning som tåler litt ekstra farger og energi rundt dere kan dere gå for noe litt sprekere. Eller hva med en kombinasjon? Du bestemmer selv om du ønsker å tone ned energien på soverom og bad, og heller skru den opp i fellesområdene.
Disse tre collagene med farger fra Jotun innehar tre vidt forskjellige stemninger og energinivåer. Kanskje et lyst, dust fargekonsept passer for deg? Eller kanskje etter litt research eller god hjelp fra en fagperson tenker at noen glade farger på veggen får plass i livet ditt likevel.
Vanlige spørsmål om farger
Hva er fargepsykologi?
Fargepsykologi handler om at visse farger kan utløse fysiske eller følelsesmessige reaksjoner, og dermed påvirke menneskelig atferd. Det er ikke bare så enkelt som å se blått og føle seg rolig, eller å se en rød vegg og bli sint – det er litt mer subtilt enn det. Forskning indikerer at vår oppfatning av farger er dypt knyttet til våre emosjoner og underbevisste tanker.
Hvilke farger virker beroligende?
Blå regnes som en beroligende farge og er faktisk den mest populære fargen globalt sett. Den assosieres med ro og harmoni, og kan bidra til å senke stressnivået og fremme avslapning. Generelt oppfattes kalde farger som beroligende, mens varme farger har en mer oppkvikkende effekt. For eksempel er blå, grønn og lilla kjent for å ha en avslappende virkning, mens rødt, oransje og gult ofte oppfattes som mer stimulerende og energigivende.
Hvilke farger gir energi?
De varme fargene som rødt, oransje og gult, har en tendens til å gi oss energi og oppmuntre til aktivitet. Dette skyldes at de har lengre lysbølger sammenlignet med de kalde fargene som blått og grønt, som har kortere lysbølger og derfor virker mer beroligende. Det er viktig å huske at fargepersepsjon kan variere fra person til person, men generelt sett har farger en betydelig innvirkning på vår emosjonelle tilstand og vårt energinivå.
Hvilken farge skal man ikke ha på soverommet?
Når du velger farge til soverommet, er det viktig å skape en atmosfære som fremmer avslapning og søvn. Sterke og intense farger som rødt bør unngås, da de kan stimulere sansene og hemme avslapning. Dette gjelder også veldig sterke blå- og grønnfarger, selv om disse tradisjonelt sett anses som beroligende.
Å velge riktig fargepalett for soverommet kan bidra til å skape et harmonisk miljø som legger til rette for en god natts søvn.
Hvordan påvirker farger hjernen?
Absolutely! You can order online through our website or by calling us. We offer both takeout and delivery within a specific radius.
Hvilken farge blir man trøtt av?
We do not allow guests to bring their own wine, beer, or spirits to our restaurant. We have an extensive beverage menu, including a wide selection of wines, beers, and cocktails for you to enjoy.
Hvilken farger har vi?
De seks grunnfargene – gult, rødt, blått, grønt, hvitt og svart – utgjør et fundament for utforming av rom og skaper et vell av muligheter for å uttrykke personlighet og stil. Hver farge har sine egne unike egenskaper og kan brukes strategisk for å skape ønsket atmosfære og stemning i et rom.
Hvilken farge blir varmest?
Når det gjelder termisk egenskaper, er det interessant å merke seg at svart absorberer varme bedre enn hvitt. Dette skyldes at svart reflekterer minimalt med lys, mens hvitt er mer reflekterende. Dette konseptet har betydelige implikasjoner for utendørs og innendørs design, da valg av farger kan påvirke temperaturen og komforten i et rom.
Andre relevante artikler:
Interiør stue- så lett er det å innrede et lite rom!
Lampe over spisebord som skriker designer
En guide til deg som ser etter et rundt spisebord